top of page

Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken 'Ölümlü' Filmler

Şeyma Doğan

e051fbe9-f054-4718-be59-1d69671f5eeb.jpg

1.

Kirazın Tadı :Filmin konusu ;Baddii adında orta yaşı geçmiş birinin lüks arabasıyla ölürse üzerine yirmi kürek toprak atacak , yaşıyorsa tutup kolundan çukurdan çıkaracak birisini aramasıdır.Film boyunca karşısına Farsi,bir Kürt en sonunda bir Azeri Türkü çıkar. Abbas Kiyarüstemi’nin yönetmenliğindeki film, bir araba yolculuğundan çok daha fazlasını veriyor izleyiciye..Her ne kadar bir vazgeçiş gibi görünse de aslında hayata  tutunuşun hikayesi.Yalnız küçük bir tavsiye; filmin sonunda sakın isyan etmeyin,hayata sığamayan bir adamın öyküsüne de son yazılamazdı değil mi ?

2.

maxresdefault.jpg

Cennetin Rengi:Özürlü bir çocuğun evlilik planlarını bozacağından endişelenen baba sürekli olarak ondan kurtulmak için çareler arar.Köyde ise Muhammed'i yazı birlikte geçirecekleri sevecen iki kız kardeş ve yaşlı ninesi beklemektedir. Bu film klasik İran filmi özelliklerini birebir gösteriyor.Simgesel anlatım,minimalist sinema ve çocuk karakterler.Görme engelli Muhammed’in her şeyi elleriyle hissetmeye çalışması ve Allah’ı da böyle bulmayı umması temel konularından biri.Filme katıksız dram demek haksızlık olur.Evet sizi bir şekilde hüzünlendiriyor ama film kesinlikle ağlatmak için yapılmamış.Filmin sonunda insan ve Allah (cc) arasında ki o güzel bağ naif bir şekilde anlatılmış diyebiliriz.

3.

Master-collection-ikiru2-e1437993620781-

İkuri:Kanser olduğunu öğrenen bir adamın hayatının anlamını sorgulamasını konu ediyor. Kanji Watanabe, yıllardır aynı sıkıcı işte çalışan, hayatından hiçbir beklentisi olmayan, sıradan bir adamdır. Etrafında onu umursarmış gibi görünen bir oğlu bir de üvey kızı vardır. Karısı ise bu dünyadan ayrılmıştır. Bir süre sonra Kanji, kanser olduğunu öğrenir. Bu, uzun zamandır hiçbir şeyin değişmediği hayatında, taze bir yeniliktir. Kanji, bugüne kadar hiç sorgulamadığı hayatının onun için ne anlama geldiğini sorgulamaya başlayacaktır. Japon sinemasının öncü isimlerinden Akira Kurosawa dan özgün bir hikaye.Film  konuyu işleyişi bakımından biraz ağır gelebilir ama fikri benimsediğinizde hiç de öyle olmadığını göreceksiniz.Vefa duygusu,baba oğul diyaloğu,dostluk , umudun yeniden doğuşu,hayatı sorgulaması gibi konuları güzel bir şekilde ele almış.Filmin üzerinden seneler geçmiş ama kalitesinden hiç bir şey kaybetmemiş!

4.

1914257028_fe41ee308f_o_width600_1.jpg

Yumurta: Semih Kaplanoğlu’nun Yusuf Üçlemesi olarak bilinen Yumurta,Süt , Bal filminden ilki.Şair Yusuf annesinin ölümünden sonra doğup büyüdüğü kasabaya cenaze işlemleri için geri döner.Yusuf büyük şehir ve kasaba arasında sıkışıp kalmıştır.Yazdığı şiir kitabını ise kendisi dışında kimse önemsememiştir.KAsabada ise aradığından fazlasını bulacaktır. Aslında annesinin ölümüyle daha çok ortaya çıkan  kimlik karmaşası daha etkili anlatılabilirmiş.Hikayeye seyirciye aktarma çabasından çok,’an’ı izleyiciye aktarmak daha önemli hale getiriliyor,usta yönetmen kadrajıyla.

amour-filmdoktoru1-1.jpg

5.

Amour : 80'lerinde emekli ve eğitimli iki müzik öğretmeni olan Georges ve Anne, ilerlemiş yaşlarına rağmen geride kalan ömürlerini huzur ve mutluluk içerisinde geçiren bir çifttir. Ayrıca kendileri gibi müzisyen olan kızları Eva Avrupa'da onlarda uzakta ailesiyle yaşamaktadır.

Yaşlı çiftin sakin hayatı bir gün Anne'nin kriz geçirip, boyundan aşağısının felç olması ile altüst olur.2012 yapımı Michael Haneke filmi.Oldukça durağan olmasına rağmen sıkılmadan izlenebilecek başarılı bir film.Ölüm,yaşlılık,hastalık ve aşk kavramları etkliyeci bir biçimde işleniyor. Filmi izledikten sonra Allah elden ayaktan düşürmesin diye bolca dua ettim :)

bottom of page